CAF tramvaji – još jedna prazna priča!

Tramvaji koji su nabavljeni 2011 godne su samo još jedan u nizu promašaja Gradskog Saobraćajnog Preduzeća (GSP) Beograd.

Niskopodni tramvaji, dobio ih je i Beograd, ali ovo su veoma posebni tramvaji, možemo se pohvaliti da su nas koštali skoro 150 miliona eura. O čemu se zapravo radi, stanje šina na ulicama u Beogradu bilo je katastrofalno, sa obnovom šina i pripremom za kupovinu novih niskopodnih tramvaja započelo se sada već davne 2007. godine rekonstrukcijom šina u ulicama Milentija Popovića, Proleterske solidarnosti i u Trećem Bulevaru. Danas 2013. godine šine su opet u katastrofalnom stanju iako je 2011 trebalo da se završi kompletna rekonstrukcija koloseka za koju je podignut kredit u vrednosti od skoro 30 miliona eura. Situacija je sledeća tramvaji rade samo na određenim linijama, po preporuci proizvođača koji kažu da tramvaji nisu predviđeni za bilo kakvo ljuljanje i pomeranje već su zamišljeni kao laki metro i za isključivo ravne trase, što u najmanju ruku beogradske linije nisu! Dakle, opet je neko kupovao napamet, opet je neko kupio vozila koja ne odgovaraju teritoriji na kojoj rade, opet bačene pare.

Vozila su zaista prelepa, takođe veoma su komforna, međutim daleko je to od nečega što je Beograđanima potrebno, naime na sedištima su se prvih dana eksploatacije javile fleke i mrlje, zamislite kako ta ista sedišta izgledaju danas nakon 2 godine rada. Gledajući ih stvarno su pravi ukras našeg grada, međutim sa praktične strane oni su potpuni promašaj. Vozila koja ne mogu da se voze na svim linijama su promašaj, vozila koja mogu da se voze u nekim za njega savršenim vremenskim prilikama su promašaj, vozila kojima grad mora da se prilagođava su potpuni promašaj! Ali, beograđani bar mogu da se pohvale da imaju najskupljih 30 ukrasa u Evropi, cena jednog Caf tramvaja je 2 miliona eura, prostom računicom kada 30 tramvaja pomnožite sa 2 miliona eura dolazite do cifre od 60.000.000 eura kada na to dodamo cenu “rekonstrukcije” šina od 30.000.000 eura dolazimo do frapantne cifre od 90.000.000 eura!

Ako uzmemo da je poslednja M serija autobusa koštala oko 270.000 eura, dolazimo do cifre od oko 330 autobusa, za taj novac GSP bi značajno obnovio vozni park, ovaj autobus je uzet kao primer, ne kao kvalitetan model već kao primer cene prosečnog gradskog autobusa! Zanimljivo da to nije kraj trošenja novca građana, na popravku još jednog tramvaja dato je milion eura (cifra bar nama poznata), ako dodamo na to razne troškove saniranja problema na ovim vozilima, cifra od 90.000.000 eura je mnogo veća!

Pitamo se dokle ćemo bacati pare na promašene investicije???

Podatci o ciframa i iznosima preuzeti sa ekapija.com

becks89

becks89

Osnivač i administrator portala Balkan Transport. Posebno me zanimaju autobusi i prevozničke firme u Srbiji. Bavim se i fotografijom, iza mene je preko 15.000 fotografija. Za sva pitanja ili informacije vezane za sajt ili za moje tekstove, možete me slobodno kontaktirati.

You may also like...

7 Responses

 1. ivan says:

  Sve je ovo tačno, ali kada sam video “koNforni”… Mislim stvarno, ko ne zna neka ne piše.

 2. mendv says:

  Zanima me cena trolebusa, duplog. To je po meni u ovakvoj situaciji naj ekonomičniji i ekološki transport za Beograd. Takođe me zanima tramvaj francuskog proizvođača Translohr i cena. Ovo su like tog tramvaja.http://www.google.rs/search?q=translohr&hl=en&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ayZrUYfiPIWotAaSgYHwDQ&sqi=2&ved=0CDcQsAQ&biw=1344&bih=760

 3. Marko says:

  Slzem se sa skoro svime gore navedenim… promasena investicija… sa jednom stvari ne znam da li ste upoznati, a to je da je, verovali ili ne, ovo realna (manje-vise) cena tramvaja… stvarno su toliko skupi. Sve ostalo ste u pravu… autobusi na metan su buducnost u koju smo trebali da ulazemo, bar u Beogradu.

 4. ivan says:

  Pohvale za vašu reakciju, sve najbolje!

 5. becks89 becks89 says:

  U ime portala ja se izvinjavam na propustu koji sam napravio, greška je nastala zbog brzine kucanja, ne zbog nepoznavanja maternjeg jezika, imali smo manjih tehničkih problema koji su sada otklonjeni tako da možete i dalje neometano da nas pratite.
  Što se tiče cene tramvaja, poznate su nam cene istih, međutim ovde se ne radi tačno o ceni jednog CAF tramvaja, poenta priče da Beograd i dalje isprobava vozila kupujući veću količinu istih, sva ta vozila su uglavnom veliki promašaji, pa ne možemo očekivati da se grad sa 2 miliona stanovnika prilagođava vozilima javnog prevoza, to je smešno!
  Radi se takođe i o ceni koja je plaćena da bi se šine dovele u stanje da donekle mogu da se na pojedinim linijama voze niskopodni tramvaji,ali stanje šina je i dalje katastrofalno, a u sređivanje istih je uloženo skoro 30 miliona eura, dakle nešto ne štima, nešto nije u redu… I dalje otkivamo pravu stranu priče iz sistema JGP-a u Beogradu.

 6. Žele says:

  Ma nisu toliko loši tramvaji koliko je loša uprava GSP-a i vodstvo vašega grada pa bira neprimjerena vozila. Ali evo jedan zagreb je mogao u kratko vrijeme nabaviti 140 niskopodnih vozila i godinu za godinom rekonstruirati trase pa ne vidim zašto to nebi mogao Beograd. Da ne govorim kako je tramvajski prijevoz em kapaciteniji nego autobusni em je čišći i tiši. Vi u Beogradu se čak premalo koristite njime, zašto ne bih znao reći. Tu je jedan zagreb pravi primjer gdje je sve kroz centar na Šinama dok autobusi voze samo najdalje do blizine centra.