Deset Volvo autobusa za Kavim Autoprevoz Čačak

Deset Volvo autobusa obogatiće vozni park Kavim Autoprevoza iz Čačka, autobusi će biti angažovani na linijama gradskog i prigradskog saobraćaja u Čačku.

Volvo 7700 Hybrid, Kavim Autoprevoz Čačak

Deset hibridnih Volvo Autobusa su nešto novo na tržištu Srbije, Čačak je prvi grad koji će imati vozila na hibridni pogon. Radi se o modelu 7700, a nabavljeni su i Švajcarske, tačnije iz grada Lucerna, radi se o vozilima proizvedenim 2011. godine, hibridni modeli su specifični iz razloga što vozila poseduju i dizel i elektro motor. Vozila se pokreću uz pomoć elektro motora, dok se pri ubrzavanju pali dizel agregat koji je aktivan sve do zaustavljanja vozila, pri zaustavljanju dizel agregat se gasi, što doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova.
Volvo je jedan od proizvođača, koji je već 5 godina potpuno posvećen alternativnim pogonima na svim gradskim i prigradskim autobusima koje proizvode. Naime, od 2012. godine vozila iz ponude ovog proizvođača iz Švedske, nemaju mogućnost isporuke sa dizel motorom, već isključivo sa hibridnim, električnim i kombinovanim (hybrid electric) pogonom.
U Srbiji od ekoloških vozila, lepe primere imamo u Kragujevcu i Beogradu, radi se o autobusima sa pogonom na CNG, dok u Beogradu, pored CNG autobusa imamo i 5 električnih autobusa marke Higer.

Čačak će imati tu čast da bude prvi, koji će svoje putnike prevoziti autobusima na hibridni pogon, čime će značajno doprineti očuvanju životne sredine. U odnosu na klasičan autobus sa dizel agregatom, autobus na hibridni pogon je i do 30% efikasniji i značajnije manje šteti životnoj sredini, a pritom značajno pravi uštede na potrošnji dizela.

Volvo 7700 Hybrid

 

Foto: SBoy, Autobusi.net

Info: Ozonpres, Volvo Bus

 

becks89

becks89

Osnivač i administrator portala Balkan Transport. Posebno me zanimaju autobusi i prevozničke firme u Srbiji. Bavim se i fotografijom, iza mene je preko 15.000 fotografija. Za sva pitanja ili informacije vezane za sajt ili za moje tekstove, možete me slobodno kontaktirati.

You may also like...