Flixbus mreža se širi na BiH i Srbiju

Niskotarifni autobuski prevoznik Flixbus priprema svoj dolazak i na srpsko tržište, kao i na tržište Bosne i Hercegovine. Šta će novo doneti Flixbus ukoliko uđe na domaće tržište?

Flixbus

Flixbus su pokrenula tri mlada preduzetnika u Minhenu 2011. godine, podstaknuti ukidanjem železničkog monopola u Nemačkoj i liberalizacijom tržišta međugradskih autobusnih linija. Prvu su rutu pokrenuli 13. februara 2013. Uz Zagreb, kancelarije imaju u Berlinu, Minhenu, Parizu i Milanu.

Flixbus inače ima čak 100.000 linija dnevno koje voze u više od 800 gradova u 18 evropskih zemalja, uz nisku cenu, posebnost kompanije je visok nivo usluge: besplatan i relativno brz Wi-Fi, tri komada prtljaga uračunata su u cenu (dva veća i jedan komad ručnog prtljaga), na raspolaganju su utičnice za struju, grickalice i po cenama koje nisu više od prosečnog  kafića…Sva vozila su opremljena toaletom, sva sedišta su opremljena sigurnosnim pojasevima. Karte se, naravno, mogu kupiti putem interneta i to i do 15 minuta pre polaska, grupe veće od tri osobe, osobe sa invaliditetom i deca imaju pravo na popust pri kupovini.

Druga strana medalje

Elite Traffic Hamburg

Ipak, svaka medalja ima dve strane. Dok se Flixbus mreža širi, povezivajući manja i srednja preduzeća u Flixbus grupu, u matičnoj Nemačkoj, pojedini prevoznici glavom bez obzira pokušavaju da pobegnu iz ove grupe sa sve milionskim gubitcima.
Naime, prema izveštaju magazina  „Hallo Niedersachsen“ NDR televizije iz Hamburga, više od 20 prevozničkih kompanija je odlučilo da raskine saradnju sa Flixbusom zbog milionskih gubitaka.

Razlozi gubitaka leže u sledećem:

  • Niske cene karata
    Prema tvrdnjama NDR-a prevoznička kompanija “Elite Traffic” iz Hamburga je nakon minusa od 2 miliona eura raskinula ugovor sa Flixbusom. To je posledica katastrofalne bitke sa cenama na dugim linijama, kaže Sebastian Reimers, menadžer Elite Traffica. Uzrok tome vidi u niskim cenama karata, što je posledica koja je pogodila najniža preduzeća. Flixbus negira ove tvrdnje, prema njima jedan prevoznik ne može govoriti za celokupne duge linije.
  • Ekstremno opterećenje
    Linije sa dužim vožnjama se voze uglavnom sa jednim vozačem., kod jednog takvog slučaja u Nemačkoj, jedan vozač je zbog ekstremnog opterećenja na momenat zaspao pri punoj brzini, na sreću to je bio samo trenutak, ali je morao napustiti autobus na prvom mogućem mestu za odmor. Takođe, još jedno pogođeno preduzeće koje je u kooperaciji sa Flixbusom „Schmidt“ iz Wolfenbüttela odbacuje te optužbe, tvrdeći da vozač nije reagovao u interesu sigurnosti preduzeća i putnika, kao i da je drugi vozač bio prisutan u autobusu. Nakon jedne inspekcije je preduzeće (Schmidt) za 2015. godinu platila kaznu zbog 720 prekršaja. Schmidt priznaje prethodne prekršaje, ali govore da danas rade strogo po zakonu.
  • Prekršaji kod svake treće kontrole
    Udruženje “Mobifahr” sa predstavništvom u Frankfurtu na Majni, koje se zalaže za normalne uslove rada u saobraćaju, prognozira izlazak i ostalih partnera srednjih preduzeća iz Flixbusovog posla. Prema njima prevoznici ne vide mogućnost da se drže zakona, a pri tome da budu u dobitku. Udruženje je evidentiralo policijske kontrole od 2014. i 2015. godine iz kojih proizlazi da je od 695 kontrolisanih Flixbusovih vozila, njih 255 bilo u prekršaju.

 

becks89

becks89

Osnivač i administrator portala Balkan Transport. Posebno me zanimaju autobusi i prevozničke firme u Srbiji. Bavim se i fotografijom, iza mene je preko 15.000 fotografija. Za sva pitanja ili informacije vezane za sajt ili za moje tekstove, možete me slobodno kontaktirati.

You may also like...