Megabus – mala firma sa velikim ambicijama

Jedan od novijih naših “proizvođača” autobusa, pojavio si prosto niotkuda, iz Železnika, to je firma Megabus.

Veolia Transport LUV

Firma koja je postala poznata po modelima Megabus Locallo, proizvedenih za Veolia Transport LUV iz Beograda, tačnije takvih 14 modela isporučenih ovoj firmi, međutim prvi koji su “zagrizli” bila je firma Bamiron BG koja je nabavila njihove  autobuse odmah po samom osnivanju firme, 2011. godine. Ovi autobusi se rade na Volvo šasiji B7R, nadograđuju se u fabrici u Železniku, ugrađuju se motori od 290KS, sa četvorostepenim ZF menjačima. Danas u Beograd ima tačno 26 autobusa iz ove firme, 14 iz Veolia Transport Luv-a i 12 iz Bamirona, putnici kao i vlasnici se ne žale, nekako novi su ne kvare se toliko, a i na prvi pogled nisu toliko napadni, već su skladni i lepi.

Slika iz farbike

Trude se da pokrenu nešto novo, da naprave nešto drugačije, volvo šasija daje neku sigurnost, enterijer je takođe moderan, međutim postoje tu i neki manji nedostatci.

Vozačeva tabla je tipična Volvo tabla, mada deluje prilično moderno i nije previše komplikovana što dodatno olakšava posao vozača.

Sve u svemu pohvalno je da imamo još jednog proizvođača, koji ima šta da pokaže i koji ima dovoljno potencijala da ga kupuju neke velike korporacije kao što je Veolia Transport, zaista zanimljiv dizajn ističe ovog proizvođača. Doduše, sve to je i dalje skoro kompletno Volvo autobus, međutim veliki broj delova je iz Srbije što podstiče manje proizvođače da potpomognu Megabus, i samim tim srpsku privredu. Za sam kraj ove priče jedna predivna fotografija.

Foto: Aleks_BGD, Sloba, Daree