preloader
  • Deset novih autobusa za Subotica Trans

Zahvaljujući pomoći grada Subotice, vozni park javnog preduzeća “Subotica Trans” od danas je bogatiji za 10 autobusa.

blog-thumb

Vozni park JP “Subotica Trans” od danas je bogatiji za dva gradska autobusa proizvođača “Otokar” model “Kent C” , kao i za osam autobusa istog proizvođača, u pitanju je Otokar Territo U.

Vrednost investicije je oko 197 miliona dinara i kada se setimo da smo pre dve godine kupili 17 autobusa, pet novih i 12 polovnih, vide se naša nastojanja da što pre obnovimo dotrajali vozni park da bi se naši sugrađani vozili bezbedno i udobno – istakao je gradonačelnik Bogdan Laban.
Pohvaljujem rukovodstvo preduzeća, a zajedničkim snagama u protekle tri godine uložili smo oko 370 miliona dinara. Sve ovo govori da ono što smo obećali i realizujemo.

Otokar Kent C je gradski autobus, dužine 12 metara, opremljen motorom koji ispunjava “EURO 6” normu, proizvođača Cummins ISB6.7E6 , koji isporučuje 300 konjskih snaga.

Otokar Kent C

Otokar Kent C

Podrška lokalne samouprave je dragocena kada je u pitanju poslovanje subotičkog javnog prevoznika, a po rečima Aleksandra Aleksića, direktora preduzeća, ovom nabavkom Subotica staje u red ozbiljnih gradova kao što su Novi Sad i Beograd.

Oni pomažu rad preduzeća za gradski i prigradski prevoz kada je u pitanju nabavka autobusa. Prosečna starost gradskih autobusa je do sada bila 15 i po godina, a sada će biti tri godine manje. To je i dalje puno, ali radimo na tome da ona bude što manja – objašnjava Aleksić. – Problem nedostatka vozača i dalje postoji, ali nije ni blizu kakav je bio prošle godine. Treba da dođemo do 150 vozača, a sada ih imamo 142 i četiri na obuci, tako da očekujemo da ćemo do proleća doći do tog broja…

Otokar Territo U je autobus namenjen prigradskom i međugradskom saobraćaju, opremljen motorom sa “Euro 6” normom, proizvođača Cummins ISBE 6,7 koji isporučuje 320 konjskih snaga, sa 55 sedišta za putnike.

Otokar Territo U

Otokar Territo U

Otokar Territo U

Otokar Territo U

Izvor: Subotica.com


comments powered by Disqus