preloader
  • GSP Beograd bogatiji za 100 novih autobusa na gas

Sto novih zglobnih autobusa s pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG) BMC Procity 18 CNG pušteno je u saobraćaj u Beogradu.

blog-thumb

Sto novih zglobnih autobusa s pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG) BMC Procity 18 CNG pušteno je u saobraćaj u Beogradu. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je na predstavljanju novih vozila u novobeogradskom pogonu GSP precizirao da će se autobusi naći na najfrekventnijim i najopterećenijim linijama – 17, 23, 31, 65, 88.

“Zahvaljujući novim autobusima, najstarija vozila će biti povučena iz saobraćaja i tako će prosečna starost voznog parka biti sedam i po godina, što je u granicama evropskih standarda. Novi autobusi znatno će unaprediti kvalitet našeg javnog prevoza, a važno je i da nastavimo da obnavljamo vozni park, što svakako iziskuje znatna sredstva. Ovih sto vozila koštalo je oko 35 miliona evra”, rekao je Šapić, saopšteno je iz Beoinfa.

Mercedes Benz Intouro Arriva Slovenia

Gradonačelnik je ocenio da je ovo važan dan za Beograđane, jer su vozila ekološka i svakako će uticati na smanjenje zagađenja u gradu. Ovim pitanjem se trenutno intenzivno bave svi nadležni, naveo je Šapić, precizirajući da su najveći razlog periodičnog većeg zagađenja individualna ložišta, kojih prema procenama ima između 150 i 200 hiljada u Beogradu. “Gasifikacija, daljinski i alternativni načini grejanja, ali i dalja nabavka ekoloških vozila za sistem javnog prevoza svakako će dati pozitivne rezultate kao mere za smanjenje zagađenja u gradu”, istakao je Šapić.

Mercedes Benz Intouro Arriva Slovenia

U saopštenju se navodi da su nova vozila na gas niskopodna i zglobna, s maksimalnim kapacitetom putničkog prostora od 150, odnosno 38 sedišta i 112 mesta za stajanje, uz prostor za kolica za bebe i invalidska kolica. Opremljena su sistemom za detekciju požara u motornom delu, imaju rampu za olakšan ulazak osoba sa invaliditetom, osvetljena su LED svetlima, a greanje je, osim radijatora, pojačano kaloriferima i krovnim grejanjem. Autobusi su opremljeni savremenim rashladnim sistemima, kao i nadzornim kamerama, sistemom za brojanje putnika i wi-fi internetom.

Mercedes Benz Intouro Arriva Slovenia

Mercedes Benz Intouro Arriva Slovenia

Mercedes Benz Intouro Arriva Slovenia

Gradonačelnik je naglasio i to da će se vozila puniti kao i sva ostala vozila ovakvog tipa na gasnim stanicama Kriogasa, a da će izgradnja javno-privatne gasne stanice u pogonu GSP, koja je predviđena za kraj marta, mnogo značiti za sva buduća vozila s gasnim pogonom.

Video: video.24sedam.rs

Video


comments powered by Disqus