preloader
  • Solaris: 30 električnih autobusa za Đenovu

Solaris je neprikosnoveni lider u prodaji električnih autobusa u Italiji. Poslednjih dana, proizvođač je postigao još jedan uspeh u ovom segmentu, pobedivši na tenderu za isporuku čak 30 e-autobusa AMT-u u Đenovi. Priobalni grad želi da zameni svoju flotu električnim autobusima do 2025. Vrednost novog govora premašuje 15 miliona evra.

blog-thumb

Floti AMT-a (Azienda Mobilita e Trasporti SpA) u Đenovi uskoro će se pridružiti 30 Solaris electričnih autobusa. Ulaganje u inovativna vozna sredstva deo je opsežnog plana italijanskog prevoznika koji podrazumeva da se u potpunosti elektrifikuje gradski prevoz. Prema sporazumu, inovativna vozila biće isporučena prestonici Ligurije u prvom kvartalu 2022. godine. Vrednost narudžbine je preko 15 miliona evra.

Solaris autobusi poznati su stanovnicima Đenove još od 2013. godine. Međutim, ovo je prvi put da će proizvođač isporučiti električna vozila priobalnom italijanskom gradu. Prevoznik se odlučio za vodeći Urbino 12 električni autobus, koji je proglašen za autobus godine 2017. godine.

Naručena vozila odlikovaće se inovativnom opremom i najvišim stepenom sigurnosti. Prevoznik se odlučio da koristi baterije Solaris High Energy kapaciteta preko 250 kWh, koje će se puniti preko plug-in konektora. Svaki od električnih autobus Urbino 12 u Đenovi imaće dva plug-in konektora - desno i levo iznad luka prednjih točkova. Pogonska jedinica, centralni motor od 220 kW, osiguraće skladnu i pouzdanu vožnju.

Udobna unutrašnjost Urbino 12 električnog autobusa može primiti 24 putnika. Kompletna kabina vozača dodatno će olakšati rad vozača, a bezbednost vožnje biće povećana kamerama MirrorEye umesto bočnih retrovizora, što povećava preglednost ali takođe poboljšava i vidljivost na jakom suncu, po kišnom vremenu i po mraku. Štaviše, zahvaljujući ovom rešenju, vozilo je uže, što povećava njegovu aerodinamiku i omogućava lakše manevrisanje u uskim ulicama, koje su uobičajene u Đenovi.

Kako bi se povećala bezbednost tokom pandemije koronavirusa, prevoznik se odlučio za interni sistem prečišćavanja vazduha koji će pomoći u zaustavljanju širenja virusa. Osim toga, unutrašnjost autobusa biće prekrivena providnim zaštitnim premazom sa mikroskopskim keramičkim česticama zasnovanim na nanotehnologiji.

Ova narudžbina potvrđuje snažnu poziciju Solarisa u oblasti električnih autobusa, ne samo u Italiji. Danas, više od polovine električnih autobusa koji saobraćaju na italijanskim ulicama su vozila Solaris, a 2020. proizvođač je imao skoro 70 odsto tržišnog udela električnih autobusa.

Izvor: www.solarisbus.com


comments powered by Disqus