preloader
  • Svetska premijera - Setra MultiClass 500 LE

Pre nekoliko dana kroz razne medije prošlo je nekoliko slika prototipa koji je razvijao Daimler. Tajna je konačno otkrivena, predstavljena je nova Setra S 515 LE.

blog-thumb

Ubrzo nakon premijere redizajnirane generacije fascinantnih Setrinih ComfortClass 500 i TopClass 500 turističkih autobusa, Setra sada otvara novo poglavlje u Low-Entry segmentu autobusa sa potpuno novorazvijenim međugradskim autobusima iz serije MultiClass 500 LE.

Nova MultiClass 500 LE serija nudi posebno širok spektar od četiri modela. Kao Low-Entry (LE), kvartet kombinuje dva sveta: niski pod i udobna putovanja. Konzistentno dizajniran sa niskim podom do neposredno ispred zadnje osovine, impresionira brzim i lakim ulaskom i izlaskom na prednjem kraju. Ispred zadnje osovine tri ravne stepenice vode do zadnjeg kraja. Sa tehnologijom koja se uveliko koristi u turističkim autobusima poput pogona i šasije, ova klasa postavlja standarde udobnosti čak i na dugim putovanjima.

Svetska premijera - Setra S 515 LE

Asortiman MultiClass 500 LE autobusa uključuje gradske autobuse dužine od 10,51 do 14,52 metara sa dve i tri osovine. Oni pokrivaju operacije od saobraćaja na periferijama gradova do međugradskog saobraćaja između udaljenih i retko naseljenih regiona. Nova generacija autobusa se tako dokazala u klasičnom redovnom i školskom prevozu.

Jedinstven dizajn: kultni izgled

Setra predstavlja ujedno fascinantan i dugotrajan dizajn – čak i sa funkcionalnim niskim ulazom. Spolja, nova MultiClass 500 LE serija je namerno podeljena na dva dela vozila. Oba segmenta su povezana širokim vertikalnim profilom. Jasna podela putničkog prostora ublažava spoljašnji uticaj novih međugradskih autobusa.

Zbog tamnih ivica, zaobljenih A-stubova na prednjoj strani i ugaonih profila istog oblika pozadi, uobičajena ugaonost je rastopljena u meke i tečne oblike. Čini se da krov lebdi iznad karoserije međugradskog autobusa. Rezultat je jedinstven, prozračan I veoma elegantan dizajn.

Svetska premijera - Setra S 515 LE

Na prednjoj strani, MultiClass 500 LE usvaja novo lice porodice koje je Setra predstavila sa trenutnim turističkim autobusima. Sa leve i desne strane iznad prednjih točkova, element tipičan za brend ukazuje na poreklo nove MultiClass 500 LE – to je prava Setra. O tome svedoči i natpis marke na zadnjem delu, koji je takođe prepoznatljivog oblika.

Svetska premijera - Setra S 515 LE

Svestrano: putnički prostor, kokpit, sistemi za pomoć pri vožnji

Izvanredna raznolikost nove Setra MultiClass 500 LE počinje izborom vrata. Za prva vrata, jednokrilna vrata su dostupna u dve širine i – novo – još šira vrata sa dva krila. Druga vrata mogu se izabrati kao jednokrilna ili dvokrilna vrata. Svi modeli su dostupni sa opcionim trećim vratima iza zadnje osovine.

U zavisnosti od odgovarajuće pozicije vrata i varijante samih vrata, kompanije mogu da biraju između vrata koja se otvaraju prema spolja i prema unutra, kao i kliznih vrata u skladu sa njihovom individualnom primenom. Raspon rampi za putnike sa invaliditetom je slične veličine. Po prvi put je dostupna i mehanička sklopiva rampa za prva vrata.

Prednji deo sa potpuno niskim podom, platforme sa leve, desne ili obe strane u smeru kretanja – za novu Setru MultiClass 500 LE ne postoje skoro nikakve granice kada je u pitanju dizajn putničkog prostora. Unutrašnjost je funkcionalna i prijatna, od visokih ili srednje visokih staklenih pregradnih zidova do poda u različitim dekorima, glatkih zidnih obloga sa dekorativnom folijom ili ručno rađene površine u svetlim I tamnim nijansama. Raspored sedenja je podjednako raznolik, od rasporeda prilagođenog za gradske rute pa sve do rasporeda prilagođenog ekskurzijama.

Svetska premijera - Setra S 515 LE

Grejanje, ventilacija i klimatizacija Setra MultiClass 500 LE su dizajnirani da ispune sve zahteve. Ako se želi klimatizacija, prva faza proširenja je na klimatizovanom radnom mestu vozača. Ako je kontrola temperature u putničkom prostoru dovoljna u regionima sa blagom klimom, postoji nova verzija klima uređaja pod nazivom EvoCool light Basic koji se sastoji od dva krovna modula. Klasični krovni sistem klimatizacije EvoCool Basic je posebno moćan. Ventilacioni otvori i svetla za čitanje mogu se ugraditi kao posebna oprema u kombinaciji sa krovnim klima uređajem.

Svetska premijera - Setra S 515 LE

Radno mesto vozača je jednako raznoliko kao i putnički prostor. Postoje tri varijante koje možete izabrati: Cockpit City (grad) u skladu sa specifikacijama VDV (Udruženje nemačkih transportnih kompanija) i Cockpit Basic City (grad/međugradski) ili Cockpit Basic (međugradski) na nivou autobusa.

Svetska premijera - Setra S 515 LE

Bez obzira na kokpit, nova MultiClass 500 LE olakšava posao vozaču. Počevši od standardnih senzorom za kišu pa sve do elektronske parking kočnice, koja je takođe deo standardne opreme. Opcioni 360° sistem kamera nudi savršenu vidljivost prilikom manevrisanja na uskim mestima. Ovaj sistem omogućava da se vide pešaci, biciklisti i prepreke koje je inače teško ili praktično nemoguće uočiti. Osvetljenje prostora za vožnju unazad je dostupno kao dodatna oprema koja je deo podrške neophodne za manevrisanje vozilom.

Novo: Predictive Powertrain Control

U kombinaciji sa potpuno automatizovanim ručnim menjačem GO 250‑8 PowerShift, vozaču je na raspolaganju I najnovija verzija inteligentnog tempomata Predictive Powertrain Control (PPC) koji štedi gorivo. Ovaj sistem integriše stil vožnje u automatski menjač koji je prilagođen topografiji terena. Pored autoputeva i magistralnih puteva, mapa sada pokriva skoro sve vangradske puteve u Evropi. PPC uzima u obzir raskrsnice i kružne tokove i umrežen je sa radarom za kontrolu udaljenosti. Na osnovu sačuvanih mapa, PPC automatski smanjuje brzinu pri ulasku u naseljena mesta, ispred krivina, na seoskim putevima sa uskim radijusom ili preprekama kao što su kružne raskrsnice i stajališta ili prioritetne oblasti.

Novo: Preventive Brake Assist 2

Svaka Setra je takođe pravi trener za bezbednost. Primer u novoj MultiClass 500 LE jePreventive Brake Assist 2, sledeća generacija prvog aktivnog pomoćnika pri kočenju na svetu za specijalizovane gradske autobuse.Preventive Brake Assist 2 radi sa kombinacijom radarskih senzora kratkog i dugog dometa kao i kamere i stoga može da reaguje na nepokretne i pokretne objekte, uključujući pešake i bicikliste. Sistem može da obrađuje više objekata istovremeno. U granicama sistema, objekti van trake se takođe još bolje prepoznaju i lažna upozorenja su svedena na minimum.

Sistem pomoći upozorava na sudar sa nepokretnim ili pokretnim objektima. Pored toga, istovremeno inicira manevar kočenja sa delimičnim kočenjem. Upozorenje i intervencija kočenja su precizno dizajnirani za upotrebu u redovnom saobraćaju i stoga su dizajnirani da zaštite putnike koji stoje u vozilu.Preventive Brake Assist 2 biće opciona I kao takva biće dostupna od proleća 2024.

Izvanredna ekonomičnost: od vožnje do digitalizacije

Pogon Setra MultiClass 500 LE je zasnovan na dobro dokazanim i ekonomičnim komponentama. Na zadnjem delu dvoosovinskog vozila nalazi se šestocilindrični redni motor OM 936 zapremine 7,7 litara. Dostupan je sa snagom od 220 kW (299 ks) i 260 kW (354 ks). Troosovinska MultiClass S 518 LE opremljena je šestocilindričnim rednim motorom OM470 zapremine 10,7 litara. Isporučuje 290 kW (394 KS). U zavisnosti od modela, širok izbor menjača se sastoji od manuelnog menjača, potpuno automatizovanog manuelnog menjača i automatskih menjača sa pretvaračem obrtnog momenta kompanija Voith i ZF.

MultiClass 500 LE postaje još ekonomičniji sa OM 936 motorom ukombinovanog sa opcionim hibridnim modulom. Električni motor između motora i menjača radi kao generator kada se kreće ili koči i proizvodi električnu energiju sa nultom potrošnjom goriva. Generator je se sastoji iz dva modula I smešten je na krovu autobusa. U stresnim situacijama, kao što je pri polasku iz stanice na primer, elektromotor od 14 kW svojom energijom podržava motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Samim tim je I potrošnja goriva manja.

Svetska premijera - Setra S 515 LE

Kontinuirano povećanje: program će biti gotov za nekoliko meseci

Kao i prethodna serija, nova Setra MultiClass 500 LE se takođe proizvodi u fabrici Daimler Buses u Hosdereu kod Istanbula u evropskom delu Turske. Početak proizvodnje klasičnih dvoosovinskih autobusa dužine oko 12 i 13 metara planirana je za jesen 2023. godine. Očekuje se da će proizvodnja kompaktnih S 510 LE i troosovinskih S 518 LE modela uslediti početkom 2024. (PM Daimler /SV).

Svetska premijera - Setra S 515 LE


Izvor:
Passione autobus, www.derbuskurier.de, media.daimlertruck.com


comments powered by Disqus