preloader
  • Električni Solaris Urbino 12 za Novi Sad

Od danas se na ulicama Novog Sada u Srbiji može videti 10 novih električnih autobusa čiji je proizvođač Solaris. Uz vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, gradski prevoznik JGSP Novi Sad naručio je i izgradnju moderne infrastrukture za brzo i noćno punjenje vozila. Ovo je prvi srpski grad koji se opredelio za Solaris Urbino vozila na električni pogon.

blog-thumb

Dana 22. juna održana je zvanična primopredaja 10 električnih autobusa Solarisa Urbino 12 za JGSP Novi Sad, javnog transportnog operatera u Novom Sadu. Solaris je isporučio vozila zajedno sa infrastrukturom za punjenje. Autobusi će se tokom dana puniti pomoću 3 punjača preko pantografa koji se nalaze na krovu autobusa, dok će noću u depou biti pet stacionarnih punjača. Impresivna investicija u održivi gradski saobraćaj iznosila je oko 6 miliona evra i finansirala ju je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Elektricni Solaris Urbino za Novi Sad

Električni autobusi Urbino 12 su izuzetno tihi i sa nultom emisijom štetnih gasova. Sa baterijama od oko 90 kWh i optimalno projektovanom infrastrukturom, vozila će imati dovoljan domet i operativnu sposobnost da se koriste na svim autobuskim linijama u Novom Sadu.

Modeli koji sada počinju sa radom u Novom Sadu su inovativni i u pogledu opreme i dizajna. Plafone autobusa krasi zanimljiva, moderna šara koja reflektuje ambijentalno svetlo. LED osvetljenje ispod vrata autobusa ima praktičnu funkciju i olakšava putnicima ulazak i izlazak iz vozila.

Elektricni Solaris Urbino za Novi Sad

Operater je dao prioritet bezbednosti putnika i vozača. Implementirano Mobileye Shield+ rešenje ima za cilj da nadgleda mrtve uglove i okolinu autobusa, upozoravajući vozača na pešake ili bicikliste u blizini i povećavajući bezbednost učesnika u saobraćaju. Inovativni sistem Mirror Eye, opremljen kamerama umesto konvencionalnih retrovizora, značajno poboljšava vidljivost, posebno tokom noći i u teškim vremenskim uslovima. Svaki električni autobus Solaris Urbino 12 opremljen je alkoholnom bravom kao dodatnom merom sigurnosti.

Elektricni Solaris Urbino za Novi Sad

Solaris je vodeći evropski proizvođač autobusa sa nultom emisijom štetnih gasova. Kompanija već ima 3.000 električnih i autobusa sa pogonom na vodonik u svom portfelju narudžbina. Preko 2.000 ih je isporučeno i rade na putevima u desetinama gradova širom Evrope. 10 električnih Solaris autobusa koji su danas debitovali na ulicama Novog Sada su prvi 100% električni autobusi u voznom parku grada i nesumnjivo će doprineti smanjenju zagađenja i poboljšanju kvaliteta života u drugom po veličini gradu u Srbiji.

Elektricni Solaris Urbino za Novi Sad

Izvor: www.solarisbus.com


comments powered by Disqus