preloader

Kompanija Lasta jedan je od 7 ponosnih partnera koji učestvuju u projektu VDL Berkhof: Dve uspešne decenije na domaćem tržištu, u realizaciji Balkan Transporta u saradnji sa VDL Bus & Coach Serbia.

Lasta Beograd

Saobraćajno Preduzeće Lasta Beograd

Saobraćajno preduzeće Lasta iz Beograda je najveća kompanija koja je partner našeg projekta. Kompanija Lasta osnovana je 1. aprila 1947. godine. Tokom dugog niza godina ovo preduzeće postiže zapažene rezultate i ističe se kao jedna od glavnih kompanija u linijskom prevozu putnika. Prevazilazeći svoje ciljeve, kompanija postaje lider drumskog saobraćaja, i taj sinonim održava i dan danas. Poslovanje Laste kroz vreme, vezuje se za mnoštvo tehničko-tehnoloških dostignuća, inovacija i standarda, koje je ova kompanija postavila na našem tržištu.

Na neke od prvih međunarodnih linija iz Jugoslavije ka Trstu i Istanbulu kreću upravo Lastini autobusi. Kasnije u Lastinu mrežu bivaju uključene i destinacije poput Beča, Minhena i Pariza. Lasta obavlja gradski, prigradski, međugradski i međunarodni linijski saobraćaj. Pored redovnog linijskog, kompanija obavlja i vanlinijski prevoz putnika. Na ovaj način Lasta u mnogome doprinosi radu raznim organizacijama, udruženjima, domaćim i svetskim događajima.

Početkom 21. veka Lasta započinje saradnju sa VDL-om, i nabavlja 10 vozila marke VDL Berkhof Axial. Na ovaj način, kompanija Lasta postaje pionir priče VDL Berkhofa na našem tržištu. Pored novih vozila, predstavljen je i novi vizuelni identitet. Kombinacija ove dve novine postiže izvanredne rezultate, što dovodi do nastavka saradnje ovih dveju kompanija. Tokom 10 godina modela VDL Berkhof Axial, kompaniji je isporučeno preko 200 većinom novih i polovnih modela u izvedbama Axial 50 12 i 12.9 m, Axial 70 12 i 12.9 m i Axial 100. Ukupno dve generacije ovog modela u Lasti, vremenom počinju da bivaju sinonim za samo preduzeće, a ova vozila bez ikakvih poteškoća prelaze velike kilometraže bez krupnijih intervencija. Zahvaljujući pionirskom položaju i uspešnoj saradnji VDL-a i Laste, u voznom parku kompanije našle su se razne izvedbe VDL Berkhofa.

Nakon kraja perioda Berkhofa, Lasta nastavlja obnavljati svoj vozni park novim VDL modelima Futura, Synergy i Futura FDD2 u spratnoj izvedbi. Važno je istaći da su vozila proizvođača VDL i danas u turističkom delu flote kompanije Lasta.

Kompanija Lasta u našem projektu učestvuje sa pet vozila, koji predstavljaju obe generacije, kao i raznovrsnost izvedbi i opreme ovih modela u kompaniji Lasta.

Nadležnima iz kompanije se zahvaljujemo na izdvojenom vremenu, gostoprimstvu i prepoznavanju potencijala našeg projekta.

VDL Berkhof Axial 70, I generacija, 12 m

Prvi predstavnik kompanije Lasta sa kojim ćemo imati prilike da se upoznamo je VDL Berkhof Axial 70, ujedno jedini primerak prve generacije u našem projektu. Prepoznatljiv po svojim kockastim farovima napred i pozadi i zakošenoj prednjoj steni. Reč je o jednom od poslednjih primeraka prve generacije za kompaniju Lasta.

Vozilo je proizvedeno u januaru 2003. godine, pokreće ga Euro 3 motor od 380 KS. U vozilu se nalazi 51 mesto za putnike i 2 za članove posade. U odnosu na mlađu generaciju, ova Vogelova sedišta su nešto kockastijih, oborivih naslona sa stočićima, držačima za noge i mrežicama. TV, audio oprema, klima, toalet i krevet za vozača su deo standardne opreme ovog vozila.

VDL Berkhof Axial 70, I generacija, 12 m

Ovo je jedan od retkih VDL Berkhof Axiala prve generacije na našim putevima.

VDL Berkhof Axial 70, I generacija, 12 m VDL Berkhof Axial 70, I generacija, 12 m

Kao najduži primerak treće generacije u našem projektu, predstavljamo vam Axiala 70 u izvedbi od 12.9 m. Iako najduži, ovaj primerak ima najmanji broj sedišta. Radi se o sigurno jednoj od najluksuznijih izvedbi kada je reč o standardnoj konfiguraciji, sa akcentom na najvišu udobnost putnika.

U zavisnosti od izvedbe, u ovim vozilima su se nalazili Euro 3, Euro 4 i Euro 5 motori. Kapacitet je varirao od 53 do 55 komercijalnih mesta, dok je za posadu u svakoj kombinaciji bilo rezervisano 2 mesta. U zavisnosti od godine proizvodnje, u vozilima su se nalazila Vogel sedišta, presvučena kožom ili štofom. U poslednjim izvedbama i modelu iz projekta sa garažnim brojem 9182 imamo izuzetak, sedišta su kožna proizvođača Kiel. U osnovi, ovakva sedišta se mogu pronaći u narednoj, trećoj generaciji VDL Berkhofa sa ravnom stenom, ali retko predvučena kožom.

U izvedbi od 12.9 m uvek se radilo o sedištima koja su u potpunosti bila prilagođena turističkim putovanjima, podrazumevajući kompletnu opremu (stočiće, držače za noge, mrežice). Sedišta su imala oborivi naslon, a u nekim modelima mogla su se pronaći i sedišta koja su imala mogućnost pomeranja po horizontalnoj osi, levo i desno, uz povećanje međusobnog rastojanja i unapređenja individualnog prostora za putnike.

Prvenstveno u vozilima se ugrađuju CRT televizori, nešto većih dimenzija, dok su u nastavku proizvodnje oni zamenjeni savremenijim LCD televizorima. Vozila imaju toalet i krevet za vozača.

VDL Berkhof Axial 70, 2007.

VDL Berkhof Axial 70, 2007. VDL Berkhof Axial 70, 2007. VDL Berkhof Axial 70, 2007. VDL Berkhof Axial 70, 2007. VDL Berkhof Axial 70, 2007.

VDL Berkhof Axial 70, 2011.

VDL Berkhof Axial 70, 2011. VDL Berkhof Axial 70, 2011. VDL Berkhof Axial 70, 2011. VDL Berkhof Axial 70, 2011. VDL Berkhof Axial 70, 2011. VDL Berkhof Axial 70, 2011. VDL Berkhof Axial 70, 2011.

VDL Berkhof Axial 70, 2011.

VDL Berkhof Axial 70, 2011. VDL Berkhof Axial 70, 2011. VDL Berkhof Axial 70, 2011. VDL Berkhof Axial 70, 2011. VDL Berkhof Axial 70, 2011. VDL Berkhof Axial 70, 2011.
VDL Berkhof Axial 70 VIP, I generacija, 12 m

Najbolje od svega – ili VDL Berkhof Axial 70 u VIP izvedbi, poznat kao Crni G(r)uja u voznom parku kompanije Lasta našao se kao 100-ti VDL Berkhof Axial. U znak dobre saradnje Laste i VDL-a, ovaj Axial biva isporučen u znatno drugačijoj izvedbi od ostalih.

VDL Berkhof Axial 70 VIP, I generacija, 12 m

Reč je o pravoj drumskoj krstarici, koja i danas, 17 godina nakon proizvodnje, određenim elementima deluje ispred svog vremena. U ovoj ekskluzivnoj konfiguraciji u udobne, slobodno možemo reći fotelje, može se smestiti 28 putnika sa 2 člana posade. Proizvođač sedišta je Vogel, a važno je istaći da u ovom vozilu imamo fiksne i znatno masivnije naslone za ruku. Iza sedišta se nalaze stočići koji u svojoj osnovi nemaju fiksirani donji deo za sedište, već su sa sedištem u vezi preko konstrukcije koja omogućava da se stočić u potpunosti približi putniku. Vozilo ima 4 stola, a sama osnova konfiguracije putničkog salona je 2+1.

Vozilo poseduje veliki toalet i kuhinju na kraju vozila. Kuhinja je izuzetno opremljena. Sudopera, frižider, mikrotalasna i točilica za pivo su samo neki deo opreme koju poseduje ovaj VIP Axial.

VDL Berkhof Axial 70 VIP, I generacija, 12 m VDL Berkhof Axial 70 VIP, I generacija, 12 m VDL Berkhof Axial 70 VIP, I generacija, 12 m

Ovaj VIP Axial je proizveden 2004. godine i pokreće ga Euro 3 motor sa 380 KS.

Po isporuci kompaniji Lasta, ovo vozilo je dugi niz godina bilo jedinstveno i najluksuznije na našem tržištu i šire i služilo je za prevoz visokih državnih zvaničnika, udruženja, organizacija, sportskih klubova i sl.

VDL Berkhof Axial 70 VIP, I generacija, 12 m VDL Berkhof Axial 70 VIP, I generacija, 12 m VDL Berkhof Axial 70 VIP, I generacija, 12 m VDL Berkhof Axial 70 VIP, I generacija, 12 m VDL Berkhof Axial 70 VIP, I generacija, 12 m
VDL Berkhof Lasta VDL Berkhof Lasta VDL Berkhof Lasta VDL Berkhof Lasta VDL Berkhof Lasta VDL Berkhof Lasta VDL Berkhof Lasta VDL Berkhof Lasta VDL Berkhof Lasta VDL Berkhof Lasta