preloader

Kompanija Severtrans jedan je od 7 ponosnih partnera koji učestvuju u projektu VDL Berkhof: Dve uspešne decenije na domaćem tržištu, u realizaciji Balkan Transporta u saradnji sa VDL Bus & Coach Serbia.

Severtrans Sombor

Severtrans Sombor

Kompanija Severtrans iz Sombora osnovana je davne 1947. godine. Prvobitno pod drugim imenom, 1966. godine Severtrans dobija današnji naziv. Svojim poslovanjem, Severtrans se nameće kao jedan od lidera u oblasti drumskog prevoza putnika. Period devedesetih koji je negativno uticao na gotovo sve državne firme, ne zaobilazi ni Severtrans. U traganju za boljim sutra i spasom kompanije, dolazi do neuspešne privatizacije 2007, koja biva raskiuta nakon 2 godine zbog nepoštovanja ugovora.

Poslednji u nizu poziva za privatizaciju država objavljuje u junu 2021. godine. Po završetku javnog poziva, novi vlasnik Severtransa postaje Apatintrans koji posluje u okviru Solars Grupe. Solaris Grupu čine kompanije Solaris Tours Odžaci, Solaris City Express Odžaci, Apatintrans Apatin, Total Trans Subotica, Express Trans Novi Sad i kompanija VSS Transportation Group smeštena u Dalasu u državi Teksas (SAD).

Danas, vozni park kompanije Severtrans čini oko 60 vozila i pored domaćih linija kompanija saobraća na linijama ka Nemačkoj i Austriji, a u planu je i aktivacija starih polazaka ka Hrvatskoj i u sezoni ka Crnoj Gori. Pored sistematizacije i striktne standardizacije poslovanja, postoje i dodatni planovi za naredni period kada je reč o poslovanju kompanije, o čemu će blagovremeno biti reči.

Kada je reč o VDL Berkhofu u kompaniji Severtrans, više od polovine voznog parka čine modeli Ambassador i Axial u različitim izvedbama. Iz kompanije napominju izvanredna iskustva sa modelima Axial 70, koji su i tokom najtežih perioda ove kompanije predstavljali okosnicu turističkog dela voznog parka bez ikakvih većih problema.

Severtrans Sombor u našem projektu učestvuje sa tri primerka modela Axial 70 i Axial 100.

Nadležnima iz kompanije se zahvaljujemo na izdvojenom vremenu, gostoprimstvu i prepoznavanju potencijala našeg projekta.

VDL Berkhof Axial 70, II generacija, 12.9 m

VDL Berkhof Axial 70, II generacija, 12.9 m

Radi se o predstavniku ponosne osmorke koja je u kompaniju stigla 2004. godine. Od tada do danas svi ovi Axiali prešli su oko 3 miliona kilometara. Model sa najvećom zabeleženom kilometražom na svom satu broji neverovatnih 3.700.000 km!

Jedan od prvih Axiala u Severtransu ima gotovo tipičnu konfiguraciju za vozila tog perioda. Reč je o 55 turističkih Vogel sedišta sa sklopivim stočićima i držačem za noge. Sedišta imaju naslon koji je oboriv po visini. Vozilo poseduje 2 TV-a, toalet, video opremu i krevet za vozača.

VDL Berkhof Axial 70, II generacija, 12.9 m

Kada je reč o motoru, radi se o Dafovom Euro 3 motoru sa 380 KS.

VDL Berkhof Axial 70, II generacija, 12.9 m

VDL Berkhof Axial 70, II generacija, 14.1 m

VDL Berkhof Axial 70, II generacija, 14.1 m

Nakon 8 godina, po privatizaciji, u voznom parku Severtransa ponovo se našla troosovinska izvedba Axiala 70, ovaj put nešto mlađa. Reč je o primerku u dužini od 14.1 m i jednom od dva troosovinska solo modela u našem projektu. Vozilo je opremljeno sa 63 Vogel turističkih sedišta sa kombinacijom materijala i istaknutim uzglavljem.

VDL Berkhof Axial 70, II generacija, 14.1 m

U opremu vozila se ubrajaju 3 LCD monitora, utičnice, audio oprema, toalet i krevet za vozača.

VDL Berkhof Axial 70, II generacija, 14.1 m

VDL Berkhof Axial 100

VDL Berkhof Axial 100

VDL Berkhof Axial 100, reč je o jedinom spratnom predstavniku modela Axial u našem projektu. Ovo je jedan od tri Axiala 100 koji su među prvima upotpunili vozni park kompanije Severtrans po privatizaciji. Takođe, spratna vozila su nešto što do sada nije bilo karakteristično za Severtrans, i sa čim nismo imali prilike da se srećemo u skorije vreme.

U vidu kapaciteta putnika, Axial 100 je predstavljen kao unapređena verzija Axiala 70. U zavisnosti od konfiguracije i dužine, ova vozila su mogla da prime i oko 90 putnika.

VDL Berkhof Axial 100

Primerak iz Severtransa proizveden je 2008. godine i može da smesti 83 putnika i 3 člana posade. Pokretan je Euro 4 motorom koji su izrađivani u verzijama od 460 i 510 KS.

VDL Berkhof Axial 100

Kada je reč o opremi, vozilo ima 4 LCD monitora, audio opremu, toalet, kuhinju, frižider i krevet za vozača. U vozilu se nalaze turistička Vogel sedišta sa sklopovim stočičima, držačima za noge i oborivim naslonom.

VDL Berkhof Axial 100

Ostale fotografije

VDL Berkhof

VDL Berkhof

VDL Berkhof

VDL Berkhof

VDL Berkhof

VDL Berkhof

VDL Berkhof

VDL Berkhof