preloader
  • Coach Euro Test 2021: Neoplan Cityliner

Predstavnik Neoplana je sada već legendarni model Cityliner, radi se o troosovinskom autobusu, koji je na testu došao u Platinum izvedbi, u čast 50 godina od nastanka prvog modela Citylinera iz fabrike Neoplan.

blog-thumb

Predstavnik Neoplana je sada već “legendarni” model Cityliner, radi se o troosovinskom autobusu, koji je na testu došao u Platinum izvedbi, u čast 50 godina od nastanka prvog modela Citylinera iz fabrike Neoplan. Prvi Cityliner pojavio se sada već davne 1971. i tada, kao i danas, dizajnom je ispred svog vremena. Futuristički dizajn i visok kvalitet, omogućili su mu dobru poziciju na tržištu. Platinum verzija prvobitno je zamišljena kao limitirana verzija. Prvi put se pojavila za 50 godina postojanja Neoplana, no ovog puta za 50 godina proizvodnje modela Cityliner, Neoplan se odlučio za platinum verziju bez ograničenog broja vozila i to u sve tri dužine. Neoplan Cityliner od 12m, Neoplan Cityliner C 13m, Neoplan Cityliner L 14 m.

Neoplan Cityliner Platinum

Neoplan Cityliner Logo

Na oplati se detalji koji ističu boje platine, hromirani detalji, koji daju futuristički izgled i sjajni vizuelni doživljaj. Kombinacija platine, hromiranih detalja, sa crnim detaljima, vizuelno izgleda upečatljivo, u kombinaciji sa led farovima, daje impozatan utisak kada vozilo prilazi. Enterijer takođe odiše luksuzom i sjajnim kombinacijama materijala i boja. Ipak, ono što je najveći utisak kod Citylinera, predstavlja prednji vetrobran, koji omogućava putnicima panoramski pregled svakog sekunda vožnje, velike staklene površine omogućavaju putnicima da vide svaki detalj tokom vožnje.

Neoplan Cityliner

Autobus je opremljen OptiView sistemom retrovizora, digitalni displeji su implementirani unutar samog vozila, te omogućavaju vozaču uz pomoć kamera pregled situacije oko vozila u realnom vremenu. Kamere se uklapaju u potpunosti u dizajn I samo karoseriju vozila, osim pregleda retrovizora u realnom vremenu, ekrani imaju opciju pregleda 360° oko vozila u realnom vremenu.

Neoplan Cityliner kamere

Model na testu, dugačak je nepunih 13m, visine 3.7m i standardne širine 2.55m. Radi se o troosovinskom autobusu opremljenim Manovim euro 6 motorom, MAN D2676 LOH, sa 346 kW (odnosno 470 konjskih snaga), koji je na ovom modelu, zanimljivo, uparen sa ZF automatskim šestobrzinskim menjačem, koji je dostupan samo u kombinaciji sa motorom od 346kW (470ks). Manov motor i ZF menjač su odlično ukombinovani, na 90km/h autobus je na 1000 obrtaja, bez obzira na “mali” broj brzina (u odnosu na pređašnje dvanaestobrzinske automatske menjače), ne oseti se nikakva razlika ni u performansama ni u odsustvu reakcije na pritisak papučice gasa. Dakle, ZF automatski menjač, omogućiće takođe maksimalno uživanje i optimalnu potrošnju uz sjajne performanse. Naravno, dostupne su i ručna komanda retardera, kao i nožna na papučici kočnice.

Neoplan Cityliner svetla

Neoplan Cityliner kokpit

Sedišta kojim je opremljen autobus kreirana su pre oko 2 godine, moguće ih je prilagoditi željama kupca, na svakom sedištu nalazi se usb port, kao i utičnice od 220v, a svako sedište ima prilagodljiv naslon za glavu putnika. Ovaj model opremljen je sa 42 sedišta, velikom kuhinjom sa mikrotalasnom pećnicom, aparatom za espreso kafu, velikim frižiderom.

Neoplan Cityliner eksterijer 1

Neoplan Cityliner eksterijer 2

Neoplan Cityliner eksterijer 3

Izvor: www.bussmagasinet.no


comments powered by Disqus