preloader
  • Naslovna
  • Električni Solarisi za Novi Sad

Novi Sad, Evropska prestonica kulture, postaće prvi grad u Srbiji čije će građane prevoziti električni Solaris autobusi.

blog-thumb

Predstavnici kompanije Solaris Bus & Coach i gradskog prevoznika JGSP Novi Sad potpisali su ugovor za isporuku 10 električnih autobusa Solaris Urbino 12 kao i izgradnju propratne infrastrukture ukupne vrednosti preko 6 miliona evra. Završetak isporuke vozila sa nultom emisijom očekuje se početkom 2023. godine.

Potpisivanje ugovora

Smešten na obalama reke Dunav, Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji i ujedno prvi grad u Srbiji na čijim ulicama će saobraćati Solaris električni autobusi. JGSP Novi Sad potpisao je ugovor sa Solarisom za isporuku 10 električnih autobusa Solaris Urbino 12. Ugovor uključuje i izgradnju propratne infrastrukture, tj. pet priključnih i tri stanice za punjenje putem pantografa. Vozila će biti isporučena Srbiji u roku od 13 meseci od dana potpisivanja ugovora vrednog 6,2 miliona evra.

Ulaganja u vozila javnog gradskog prevoza sa nultom i niskom emisijom štetnih gasova predstavlja veliki korak u nastojanju da se poboljša kvalitet života, posebno u velikim gradovima. Ugovor koji je potpisan ne predstavlja prvu saradnju između poljskog proizvođača autobusa i JGSP Novi Sad. U prošlosti, gradski prevoznik je, pored kupovine vozila drugih proizvođača, kupio i šest autobusa Solaris Urbino 12 CNG. Novi Solaris Urbino električni autobusi neće ispuštati nikakve štetne supstance u atmosferu i zahvaljujući tihom radu motora, one će obezbediti veoma udobnu vožnju. Nabavku električnih autobusa finansirala je Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, u okviru “Green Cities Framework 2 W2 - Novi Sad Electric Buses” projekta.

Vozila će posedovati Solaris High Pover baterije kapaciteta 90kWh, koje će se puniti koristeći plug-in utičnice i pantografske punjače. Glatku vožnju u vozilima dugim 12 metara obezbediće motor sa vazdušnim hlađenjem snage 160kW.

Elektricni Solaris Urbino za Novi Sad

Štaviše, prevoznik je preduzeo korake kako bi obezbedio najviši nivo udobnosti i sigurnosti za svoje putnike. Osim klimatizacije i sistema video nadzora ugrađenog unutra vozila koji su deo standardne opreme, ovi niskopodni autobusi moći će da se pohvale i najsavremenijim sistemom MirrorEye. Ovaj sistem sastoji se od kamera, koje predstavljaju zamenu za bočne retrovizore, koje proširuju vidno polje vozača i poboljšavaju vidljivost pri jakom suncu, kao i tokom kiše ili nakon sumraka. Dakle, sistem značajno doprinosi poboljšanju bezbednosti na putevima.

Prvi Solaris autobusi stigli su u Srbiju davne 2011. godine. Od tada, pa do danas, Solaris je isporučio Srbiji preko 200 autobusa. Uskoro će dočekati i nove električne Solaris autobuse. Trenutno se na evropskim putevima nalazi preko 1200 električnih autobusa Solaris Urbino, a lista narudžbi i dalje raste. Zahvaljujući izuzetno tihom radu, sa nultom emisijom, kao glatkom i udobnom vožnjom, sve veći broj operatera odlučuje se da u svoj vozni park uvede električni Solaris autobuse.

Izvor: www.solarisbus.com